Ticari yük taşımak için hangi belge gerekir?
Her sektörün kendine has bazı kuralları vardır. Dünya genelinde de ülkemizde her iş bir düzene koyulmuştur. Dünya nüfusu arttıkça ve imkanlar geliştikçe asayişi sağlamak için adımlar atılmıştır. İnsanlar günümüzde her ne kadar internet yoluyla birbirine bağlanıyorsa da bazı ihtiyaçlar halen sadece fiziki olarak giderilir. Bu ihtiyaçları gidermek ticari yük taşımak ile olur.
TİCARİ YÜK TAŞIMAK İÇİN NE YAPILIR ?
Ticari yük denilen olayı kısaca nakliyatçılık olarak açıklayabiliriz. Nakliyatçılık aslında göründüğünden çok daha fazla hassas bir konudur. Taşımacılık yapan kişi ister bir şahıs olsun ya da tüzel kişilik, bulunduğu ülkenin kanunlarına uymak mecburiyetindedir. Ticari yük taşımak herkesin yapabileceği bir durum değildir. Taşınacak ürünlerin korunması, taşıyacak kişinin meslek yapmak için gerekli belgelere sahip oluşu nakliyatçılık için önemli olan hususlardan bazılarıdır.
Yük taşımanın bir meslek olduğunu unutmamak gerektir. Konu ile ilgili ülkemizde de bu konu ile ilgili kuralları koyan bir kuruluş bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli bakanlıklarından olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yük taşıma ile ilgili sektörde çalışanlara bazı belgeyi almayı zorunlu kılar. Denizyolu, karayolu ya da havayolu taşımacılığı ile ilgili bir çok örnek verilebilir fakat bu yazımızın konusu yurt içi ticari yük taşımak ile ilgilidir. Ticari yük taşımak ile ilgili istenilen yetki belgeleri 3’e ayrılıyor. Bu belgelerin genel adları K belgeleridir. K1 belgesi ticari amaçla eşya taşıyıcılığı yapacaklara verilen bir belgedir. K2 belgesi ise sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya yapacak ve ticari maksatla nakliyatçılık yapmayacak olanlara veriliyor. K3 belgesi ise ticari amaçla ev ve büro eşyası taşımacılığı yapanları alabileceği bir belgedir.
Ticari yük taşımak için belge almazsanız başka bir çözüm yolu bulamazsınız. Fakat sadece yapmanız gereken kendilerine hangi belgenin gerektiğini bilmektir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilen tam 39 belge mevcuttur. Kurallara uymayı bilen duyarlı nakliyeciler belge almadan iş yapmazlar.
K1 belgesi almaya imkanlarınız yetmiyorsa L1 belgesi kiralayabilirsiniz fakat yapmanız gereken kurallara uyan bir firma bulmanızdır. Lojistik firmalarından L belgesi kiralama işlemi yapan çok firma bulabilirsiniz fakat sizin için önemli olan kimlere güveneceğinizi bilmenizdir.
Kendi yükünüzü taşıyorsanız K2 belgesi bulundurmak zorundasınız. Bu işi başkalarının yükünü taşımak için yapıyorsanız K1 belgesi almalısınız. K1 belgesi alma şartları da zor olduğu için mecbur L1 belgesine yönelmelisiniz. L1 Belgesi K1 belgesi ile aynı imkanları sağlar.
TAŞIDIĞIM ÜRÜN HANGİ KAPSAMA GİRER?
Taşıdığınız malın ait olduğu kişiye göre sizlerin sahibi olmanız gereken belgenin değiştiğini önceki satırlarımızda söylemiştik. Kendi şirketinize ait taşıdığınız ürün için bile belge sahibi olmanız gerekir. Bu belgenin adı K2 belgesidir. Örnek vermek gerekirse a şirketine ait bir araç o şirketin ürettiği ürünleri taşıyor. İşlem tamamen ticari bir işlem olduğu için K belgesi almak zorunludur. Taşınan yük dışardan birilerinin değil de firmanın kendisinin olduğu için K2 belgesi gerekir. Ticari yük taşıma işindeyseniz ve başkalarının irsaliyeli faturalı ürünlerini taşıyorsanız sizin için K1 belgesi almak zorunludur. Ticari yük taşımak hakkında son belge olan K3 olan belgesi ise ücret karşılığında ev ve büro malzemeleri taşırken kullanılıyor. Nakliyecilerimize söylemek istediğimiz belge almak için kendilerinden istenilen evrakları temin etmeleri ve zor duruma düşecek hareketlerden kaçınmalıdır.
Yurdumuz içinde ticari yük taşımak hakkında yazacaklarımız bu kadardır. Şimdiden herkese hayırlı yolculuklar dileriz. Belge alın fakat bunu yaparken iyi araştırın.
Yorum Yaz