- Mart 26, 2021
- Rakip Lojistik
- 2Yorumlar
- Blog
K1 Belgesi Nedir ?
Türkiye Geneli Ticari Yük Taşıma (K1) Yetki Belgesi sahip olduğu araçlarla Türkiye içi nakliye işi yapan şahış veya şirketlerin alması gereken belgedir. Karayolları Taşıma Yönetmeliğince Gerçel veya Tüzel kişeler için K1 Belgesi bulundurmak zorunlu bir belgedir.Faaliyeti gereği K1 belgesine eklenecek tüm araçların kullanım amacı bilgisi “Ticari Yük Nakli” olmalıdır.Yeni Mevzuata göre
- K1 Yetki Belgesi ücreti:20.000 TL
- K1 Yetki Belgesi ücreti: (toplam yüklü ağırlığı 3,5 ton altı olan araçlar / kamyonetler)2.500,-TL
- Her araç için taşıt kartı ücreti:300,-TL
Şahış veya Şirketlere verilen K1 Yetki Belgesi alma şartları ve gereklilikleri şahış ve şirketlerde farklılık gösterir. K1 Belgesine sahip şahışlar sadece kendisine ait olduğu araçları ekleyebilir. Yani araçlar özmal olmalıdır.
K1 Yetki Belgesi almak isteyen şirketlerin ;
- Sahip olduğu araçlar 20 yaşından küçük olmalıdır.
- En az 3 adet birim taşıt ile azami yüklü ağırlıkların toplamı , 110 tona sahip olmalıdır.Kapasite hesaplanırken, birim taşıt şartı sağlandıktan sonra, çekicilerde katar ağırlığı 40 000 kg ’a kadar olanların katar ağırlığı ne kadarsa, 40 000 kg üstü olanların ise fazlalık hesaba katılmadan 40 000, kamyonlarda ise katar ağırlı 32 000 ‘e kadar olanlar katar ağırlığı kadar, 32 000 kg üstü olanlar çekicilerde olduğu gibi fazlası alınmadan 32 000 kg olarak hesaplanır. Yani 42 000 kg katar ağırlığı olan çekici 40 000, 36 000 kg katar ağırlığına sahip bir kamyonda 32 000 kg olarak hesaplanır. Bu miktarlardan az ise ağırlık o miktar alınarak hesaplanır.
- 10.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmalıdır.
- Şirketler Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmalıdır.
gibi bir takım şartlar aranmaktadır.
Şahıslarda hesap şekli aynı olmakla birlikte asgari kapasite şartı 35 tondur. Asgari kapasite 20 yaşından küçük araçlar ile sağlanmalıdır.20 yaş ve üzeri araçlar K1 Belgesi için bir anlam ifade etmemektedir. Asgari kapasite sağlandıktan sonra istenilen yaşta araç eklenebilir. 23.05.2013 tarihli Yönetmelik değişikliği ile istenilen 35 ton asgari kapasite şartı 30 ton olarak belirlenmiştir. Artık K1 Belgesi almak isteyen şahıslardan 30 ton taşıma kapasitesi istenmektedir.
K1 Belgesi için Gerekli Evraklar
- )Başvuru Dilekçesi(Firma Yetkilisi Tarafından İmzalanıp, Kaşelenecek, Gerçek kişilerde kişinin, tüzel kişiliklerde ise temsil ve ilzama yetkili kişilerden birinin cep telefonu numarası belirtilecektir.)
- )Tüzel ki̇şi̇lerde, fi̇rmayi temsi̇l ve i̇lzama yetki̇li̇ ki̇şi̇ / ki̇şi̇leri̇n i̇mza si̇rküleri̇ni̇n asli veya noter onayli sureti̇.
- )Tüzel ki̇şi̇lerde, Ti̇caret Odasi faali̇yet belgesi̇
- )Sadece kamyonetlerle taşımacılık yapmak üzere K1 Yetki Belgesi almak için başvuran gerçek ve tüzel kişilerden, en az 1 birim taşıt dışında asgari kapasite ile 40 ıncı maddenin otuzdördüncü fıkrasının (b) bendinde yer alan şart aranmaz ve bunların yetki belgesi ücretlerinde %75 indirim uygulanır.
- )K1 Yetki Belgesi talep eden gerçek kişilerin, E-Devlet üzerinden yapacakları yetki belgesi müracaatları kabul edilebilir ve bu Yönetmelikle belirlenen şartların sağlandığının tespiti halinde, talepleri elektronik olarak karşılanabilir.
- ) K1 Yetki Belgesi talep eden gerçek kişilerin, E-Devlet üzerinden yapacakları yetki belgesi müracaatları kabul edilebilir ve bu Yönetmelikle belirlenen şartların sağlandığının tespiti halinde, talepleri elektronik olarak karşılanabilir.
T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİ ‘ni okumak için tıklayınız.
Tüm Bu Yüklerden Kurtulmak Bir Telefon Kadar Uzağınızda Sancar Lojistik K1 Belgelendirme Ekibi olarak Belgenizi aynı gün içerisinde sisteme işliyoruz. Size Özel Müşteri Temsilcimizden detaylı bilgi alabilirsiniz.
Pingback: L1 Belgesi Nedir ? - Rakip Lojistik
Tabiki de de l1 belgesi kiralayarak , hiç bir şekilde cezai işleme tabi olmadan işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. (0312) 385 94 80 detaylı bilgiyi müşteri hizmetlerimizden alabilirsiniz.